Se presupune ca raspunsul la intrebarea “ce se poarta?” il dau marii designeri, ale caror surse de inspiratie sunt si nenumarate, si ciudate, si evidente. Cele mai insemnate sunt sursele din istoria modei, astfel ca deseori, ori de cate ori privim o prezentare de moda, simtim o nostalgie, recunoastem detalii pe care nu stim de unde sa le luam, poate de undeva din timp, admiram elemente care au fost deja admirate cu zeci de ani in urma. Asocierea poate fi geniala si nascatoare de noi trenduri. Aceasta este moda. Va inchipuiti de cate atuuri de inspiratie inconjuratoare dispun cei care sunt inzestrati de la Dumnezeu cu inteligenta emotionala?

In fiecare lucru, imagine sau fiinta ce ne apare in cale, exista o culoare sau o forma, o viziune artistica  ce poate lansa idei si legaturi de asociere cu elemente deja existente in moda clasica. Imbinari de materiale, de tipare, culori si forme, dungi si flori, stiluri si curente. Cuvintele cheie in „ce se poarta” sunt imaginatia, cunoasterea, nebunia si, nu in ultimul rand, simtul estetic.

Iar noi putem spune si fara parerea designerilor celebri,  ca se poarta frumusetea! Da, frumusetea interioara in primul rand. De aici pornesc unicitatea, personalitatea si originalitatea exprimate in cum si ce aratam. Suntem capabili sa ne cunoastem mai bine, sa stim ce ni se potriveste si ce ne face sa aratam plauzibil sau, dimpotriva, ridicoli. Avem masura a ceea ce putem, a ceea ce suntem si a imaginii pe care o afisam. Sau cel putin asa ar trebui.

Asa ca judecam ce nu se poarta in 2018. Bomberele, fustele plisate, fustele maxi, corsetele top,  topurile scurte, tip bustiera,  jeansi super-rupti, legging extra stramti,  haine impopotionate cu tot felul de pietre si broderii, pampoane si smecherii. Si, daca ma gandesc bine, nu as mai purta nici tricourile inscriptionate cu mesaje urbane, mesaje sociale, desi sunt comod de accesorizat.

Si acum,  sa ne concentram pe ce a mai ramas… fuste, rochii midi, cloche, drepte, petrecute, cu volane,  jeans mult mai putin rupti, cu talia inalta, jachete din tweed, sacouri asimetrice de vara, din materiale naturale, implicarea in stil a unei anumite geometrii a decolteurilor si a manecilor. Detalii care vin din moda postbelica, anii’50-70, in fuziune cu trendurile contemporane cu tinerii nostri. Inclin sa cred ca se vor mai purta hainele oversize si vor reveni pantalonii scurti largi, cloche, fustele pantalon reinterpretate. Salopetele pot ramane pe pozitie, insa cu piese distincte – body si fusta sau pantaloni. Cu siguranta vor intra in scena  si fustele ample, scurte sau midi, cu talia marcata.

Si, foarte important, asocierile de texturi, materiale, asocieri de dungi, picatele si flori, imbinari de linii voluptoase cu linii severe, rece si cald la un loc (tricotaje cu matase sau lana cu tul) vor fi la rampa.

Cred ca urmeaza o moda mai elaborata, mai “muncita”, mai chic, cu detalii mai complexe. As pastra si nasturii imbracati, mici, mici, sau mari, mari.

Vor defila prin 2018 si ciorapii de plasa, imbinari de modele, doua sau trei intr-unul, transparenta, carourile, picourile, amalgam de imagini si culori sau, simplitatea, distinctia, originalitatea, naturaletea, indrazneala si viziunea, toate, in limita unui simt estetic rezonabil si confortabil.

Oricum ar fi, in 2018 si mai departe, in „ce se poarta” nu vad loc pentru fast fashion. Originalitatea, unicitatea si personalitatea ne-au mai ramas. Le pastram? Le educam? Le onoram?  Oare se poate???