Canalele de comunicare între părinți si copiii adolescenți parcurg un labirint atât de spațios, încât fiecare pas in direcția corecta înseamnă durere, șovăială, speranța si din ce in ce mai multă putere si determinare. Culmea este ca încă din primii ani de viața ai puiului nostru am putea sa alegem drumul scurt, drumul pe care sa nu întâlnim vreodată vreun nenorocit de labirint, căci nu știm sigur dacă o sa găsim capătul… Tinerețea spiritului, atitudinea si imaginea adevarata a părintelui pot influența in mare măsura calea evoluției dorite pentru adolescentul in devenire. Oare știm sa fim ceea ce își doresc ei sa fim? Oare ne îngăduim un moment de reflecție la ceea ce vor ei sa afișeze in lumea lor?  Lumea noastră, lumea lor, conflicte între generații, sunt expresii care ar trebui sa dispară pentru părinți. Adaptarea la noua generație trebuie sa curgă lin si cu condescendenta pentru binele suprem al copilului nostru. Fara prejudecati, infatuari, ambitii si armonizari la trecuta noastra tinerete.

Un exemplu ar putea fi o amintire de-a mea legată de o simpla ședința cu părinții, cu mulți ani in urma, cu mulți ani înainte de adolescenta fiicei mele. Am ales greșit cu buna știință sa port o ținuta care sa accentueze poziția mea de doamna mama in fata profesorilor. Ceva banal, parintesc, oricum ceva care a stârnit expresii de genul “mama, eu nu merg cu tine așa îmbrăcată ca o baba” sau “ da-ți cu un ruj” sau “fii si tu o mama modernă”…..

Din acel moment am înțeles si, in timp, am devenit mama “cool”, prietena cea mai buna si mama la moda, pe care o vrea tot timpul alături de ea si pe care o primește cu bucurie in grupul ei de prieteni, mama căreia ii cere in permanenta sfaturi, impresii si mama căreia încă ii dezvăluie secrete.

Daca găsește in garderoba mea ceva “de furat” in fiecare zi si-mi trimite selfie- uri satisfăcute de alegerea outfit ului si mai postează si pe snap un Boomerang cu mama ei, iar din când in când ma filmează pe furiș când sunt la volan si mai înjur usor câte un taximetrist si ma pune tot pe snap sau pe insta,  cu tag-ul “cool”, încă sunt pe linia de plutire.

Intelepciunea noastră ne spune ca imaginea, cârpele sau interesul pentru astfel de nimicuri, sunt lucruri superficiale, minore, neimportante. Aici ar interveni din nou conflictul si barierele care se lasă între generații. Așa ca hai sa încercam sa profitam si sa ne retrăim tinerețea încă o data.